Veelgestelde vragen

 

Keuzehulp | Ben je toe aan een (nieuwe) deken, maar weet je niet welke deken het beste bij jou en je paard past? Om antwoord op die vraag te krijgen, hebben wij een deken keuzehulp gemaakt. Door de vragen te beantwoorden tijdens de keuzehulp, zoeken wij uit welke deken aan jouw wensen voldoen.

 

Inspiratie | Wil je meer informatie over specifieke onderwerpen? Op de inspiratiepagina hebben wij een uitgebreide kennisbank met blogs, uitlegvideo’s en webinars.

 

Heb je een vraag? Wij adviseren eerst naar onderstaande veel gestelde vragen te kijken, misschien is daar het antwoord al te vinden.

1 Maatvoering
1.1 Welke maat deken heb ik nodig?

Hoe bepaal je nu de juiste maat Bucas deken? Veel dekens worden te groot aangeschaft. Doe dit alsjeblieft niet. In deze video legt Jacob van Bucas Nederland uit hoe je jouw paard het beste kunt opmeten, zodat de Bucas deken comfortabel zit en goede bescherming biedt. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste maat kiest voor jouw paard.

 

 

Zie ook onderstaande maattabel met extra uitleg:

 

Bucas Hondendeken maatindicaties op basis van rassen:

30 cm Border Terrier, Cavalier, Shih Tzu, Scottish Terrier
35 cm Beagle, Bichon, French Bulldog, Jack Russell, West Highland Terrier
40 cm Cocker Spaniel, Miniature Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier
45 cm Bull Terrier, Cocker Spaniel, King Charles
50 cm Bassett, Boxer, Pitbull, Springer Spaniel
55 cm Border Collie, Dalmatian, Doberman
60 cm Golden Retriever, Greyhound, Labrador, Rottweiler
65 cm German Shepherd, Husky, Irish Setter, Rough Collie
70 cm Mastiff, Rhodesion Ridgeback
75 cm Great Dane, Newfoundland, St. Bernard

Let op: dit zijn schattingen op basis van gemiddelde rasstandaarden. Ons advies blijft: Meten is weten! De bovenstaande maten zijn op basis van ruglengte.

De ruglengte bepalen van een hond: neem een flexibel meetlint en meet hiermee de ruglengte van de hond, vanaf het einde van de nek (tussen de schouderbladen) tot aan het begin van de staart.

 

1.2 Welke maat hals heb ik nodig?

Een van de meest voorkomende vragen is; hoe moet ik een Bucas Combi Neck (hals) kiezen? Hier is jouw gids!

 

Combi Necks zijn verkrijgbaar in de maten Extra-Small, Small, Medium, Large en Extra-Large.

 

XS Combi Neck past bij een 115 – 120 cm deken

S Combi Neck past bij een 125 – 130 cm deken

M Combi Neck past bij een 135 – 140 cm deken

L Combi Neck past bij een 145 cm deken

XL Combi Neck past bij een 155 – 170 cm deken

 

1.3 Mijn paard krijgt schuurplekken van de deken, hoe kun je dit voorkomen?

Schuurplekken kunnen ontstaan door een onjuiste pasvorm van de deken. Wij geven altijd het advies: koop dekens niet te groot. Meten = weten.

 

Een deken die te groot is gaat scheef liggen, vast liggen op de schoft en kan schuurplekken veroorzaken. Bucas heeft heel veel maten in het assortiment en ook tussen maten. Voor paarden met veel hals hebben we ook “Big Neck” dekens.

 

 

1.4 Wanneer heb je een borstverbreder nodig?

Is jouw Bucas paardendeken te klein bij de hals? Of is de Bucas deken welke je graag wilt aanschaffen voor jouw paard niet in 'Big Neck' verkrijgbaar? 

 

Jacob van Bucas Nederland legt uit wanneer je een borstverbreder / verlengstukje voor een deken nodig hebt. Daarnaast legt hij ook uit wat voor effect een borstverbreder heeft op de maat van een paardendeken.

 

 

1.5 Wanneer is een Bucas deken te groot?

Wanneer is een deken te groot? 

 

De eerste deken is veel te groot. De deken trekt naar achter omdat hij te lang is. Dit veroorzaakt wrijving/schuurplekken bij de schouders en mogelijk ook op andere plekken. Er wordt onnodig druk uitgeoefend op de stiksels omdat de deken naar achteren trekt. Hierdoor kan het stiksel beschadigd raken. Daarnaast zitten de naden van de staartflap op de verkeerde plek, hierdoor kunnen de stiksels beschadigd raken als het paard zich probeert te krabben aan zijn/haar staart.

 

De tweede deken (onderste foto) past perfect. Je kunt zien dat de deken nergens trekt en/of ergens onnodig spanning op staat. De staartflap zit op de juiste plek, aan de bovenkant van de staartwortel. 

 
2 Onderhoud
2.1 Bucas wasvoorschriften

Was regelmatig jouw dekens, meerdere keren tijdens het gebruik. Langdurig inwerken van mest tast bij alle waterdichte stoffen (Bucas en niet Bucas dekens) de waterdichtheid aan.

De Bucas wasvoorschriften zijn als volgt:
- Wassen met Bucas Rug wash en bij een waterafstotende of waterdichte deken altijd na het wassen impregneren met Bucas rug conditioner.
Let op: gewone waspoeder kan de waterproof coating beschadigen of vernietigen. Niet chemisch reinigen of naar de stomerij brengen.
- Maximaal op 30 graden
- Geen wasverzachter gebruiken
- De deken altijd laten drogen aan de lucht; nooit in de droger of drogen met een andere warmtebron

 

2.2 Dekenwasserijen

Het wassen van een paardendeken kun je door een dekenwasserij laten verzorgen.

 

Wij verstrekken vanuit Bucas geen certificaten aan dekenwasserijen en wij hebben ook geen contract met hun. Wel staat het een dekenwasserij vrij om te melden of zij volgens de Bucas wasvoorschriften wassen.


Of zij ook daadwerkelijk volgens de Bucas wasvoorschriften wassen, kunnen wij vanuit Bucas nooit controleren. Het enige belang dat wij hebben, is dat Bucas eindverbruikers tevreden blijven over de Bucas dekens en hier kunnen dekenwasserijen een positief of negatief invloed op hebben.

 

Er zijn een aantal dekenwasserijen waar wij meer contact mee hebben omdat zij naast veel Bucas dekens wassen, ook Bucas dekens verkopen. Daarnaast zijn er diverse dekenwasserijen die bij ons goed bekend staan en deze worden op verzoek ook met Bucas eindverbruikers gedeeld. Dit advies baseren wij op een verhouding Bucas dekens die gewassen zijn door hen, in combinatie met klachten die hier uit voort gekomen zijn.

 

2.3 Wassen & impregneren

Bucas Wash is een super geconcentreerd wasmiddel, waarmee alle eigenschappen van de deken zoals waterdichtheid, ademend- en vocht absorberend vermogen behouden blijven. Bucas dekens kun je onbeperkt wassen met Bucas Rug Wash. Vaker wassen is beter dan te weinig, want mest, vuil, urine en huidvet heeft een agressieve inwerking op o.a. de coating waarbij de unieke eigenschappen van de deken kunnen worden aangetast en/of verloren gaan.

 

 

Advies is om na het wassen, de deken te impregneren met Bucas Rug Condtioner. Het hoe en waarom, bekijk deze video:

 

 

 

2.4 Hoe kun je zelf testen of je deken lekt?

Jacob van Bucas Nederland laat zien hoe je de lektest uitvoert en waar je op moet letten. Aanvullende tip: was op tijd je dekens volgens de Bucas wasvoorschriften. Hiermee verleng je de levensduur van de deken.

 

 

Mocht jouw deken lekken? Dan is het advies om dit te melden bij de Bucas verdeler waar je deken hebt aangeschaft. Vanuit daaruit zullen zij jou verder assisteren.

 

2.5 Hoe krijg je eenvoudig haar uit jouw Stay-Dry gevoerde dekens?

Gebruik deze handige rubberen borstel. Bij de meeste ruitersportzaken verkrijgbaar voor +/- €10,-

 

2.6 Wat te doen als een deken vochtig/nat aanvoelt?

Een paar keer per jaar kunnen de weersomstandigheden zo nat en vochtig zijn dat na het afdoen van de deken, of terwijl de deken op ligt, condensvorming ontstaat aan de binnenkant van de deken. In deze video legt Jacob uit hoe dit werkt en waar je op kunt letten

 

 

3 Bucas algemeen
3.1 Bucas Specialisten

Naast onze Bucas dealers zijn er ook Bucas Specialisten.
Wist je dat de Bucas Specialisten:

  • Alles weten over Bucas.
  • Een passervice hebben, op locatie in overleg.
  • Je volledig ontzorgen en advies geven met nadruk op welzijn en prestatie verbetering!
  • Direct contact hebben met andere Bucas Specialisten (voor snelle levering en kennis delen bij moeilijke vraagstukken).
  • Kleine aanpassingen en reparaties aan dekens kunnen verzorgen.
  • Keuze hebben uit een ruime voorraad Bucas.
  • Samenwerken met dekenwasserijen die volgens Bucas wasvoorschriften wassen of ermee samenwerken.
  • De mogelijkheid bieden om dekens eerst te testen alvorens je overgaat tot aankoop (vraag naar de voorwaarden).
  • Snel kunnen schakelen met hoofdkantoor van Bucas in Ierland

 

Bij de volgende Bucas Specialisten kun je terecht:

De Dijkgraaf, Ouddorp 06-15267619

Hollander, Klarenbeek 055-3011277

Its Horsewear, Almere 06-23098232

Ready2Race, Wolvega 06-31335323

Peerdewinkeltje, Veenendaal ‭0318-522840‬

 

Paardendekenwasserijen en tevens Bucas Specialist:

Paardendekenwasserij Reeuwijk, Reeuwijk 06-13265256

Zhaboo, Haaren 06-27239516

 

3.2 Garantie verlengen

Bucas biedt een garantie van 2 jaar op fabrieks- en materiaalfouten. Op de Power, Smartex, Atlantic en Therapy Turnout dekens kunt u de garantie nog een jaar verlengen binnen 30 dagen na aankoop. Het enige wat u nodig heeft is het aankoopbewijs en de details die op het label van de deken staan. 

Het verlengen van de garantie kan hier.

 

3.3 Hoe werkt de Stay Dry voering?

In diverse Bucas dekens zit Stay Dry verwerkt. Maar wat is het precies en hoe werkt het? Jacob van Bucas Nederland legt het uit in onderstaande video:

 

 

3.4 Dikte paardendeken, temperatuurrange en wastips

Jacob van Bucas Nederland legt uit welke dikte je nodig hebt, legt de temperatuurrange van dekens uit en hij geeft wastips. Zie ook punt 2 'Onderhoud' binnen deze veel gestelde vragen voor meer wastips.

 

 

3.5 Hoe bevestig je de beensingels/bilriemen correct?

Onderstaande is correct; de clip zit met de gladde kant tegen de binnenkant van de stof.

 

4 Veel gestelde vragen over de Therapy range
4.1 Video over veel gestelde vragen Therapy deken

We ontvangen regelmatig vragen over de Bucas Therapy deken. Jacob geeft in deze video antwoord op de veel gestelde vragen over deze bijzondere deken.

 

 

4.2 Is het opbouwen van de Therapy deken nodig?

Al een aantal jaar gebruiken veel paarden bezitters de Bucas Therapy deken 24/7. Hier zijn geen nadelige effecten van bekend. Dit maakt dat Bucas het advies qua opbouwen heeft aangepast; er is geen beperking of limiet meer in het gebruik.

 

Wel is het advies om jouw paard de eerste 5 minuten te bekijken. Veel paarden ontspannen direct. Er is van een klein aantal paarden bekend dat zij in het begin iets onwennig reageren. Door de bloedcirculatie stimulatie kan een paard iets in zijn lijf voelen wat het niet herkend en sommige paarden moeten even aan dit gevoel wennen en daarna gaan ze pas ontspannen.

 

4.3 Ik merk na een tijdje geen verschil meer

Aan de constante ontspanning en soepelheid kun je gaan wennen. Gebruik de deken een tijdje niet en je weet weer wat de deken altijd heeft gedaan.

 

4.4 Mijn paard wordt boos als ik de Therapy deken op leg

Dit is uitzonderlijk. Bijna alle paarden zijn blij met de deken. Waarschijnlijk door de bloedcirculatie stimulatie wordt er ergens een pijntje versterkt. Advies is om contact op te nemen met jouw dierenarts.

 

4.5 Video Bucas Therapy deken: zo werkt deze revolutionaire deken

Jouw  paard krijgt een betere bloedcirculatie, is meer ontspannen, heeft soepelere spieren én is gelijk veel losser als je erop stapt. Het werkt écht, maar hoe? Wij leggen het je uit in deze animatie:

 

 

4.6 Is er ook onderzoek gedaan naar de Therapie deken?

Jazeker. Er is een bachelor scriptie onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken wat het effect is van de Bucas Therapie deken op paarden. 

Download hier de factsheet van het onderzoek "Wat is het effect van de Bucas Therapie deken op paarden?".

 

4.7 Wat zijn de temperatuurmarges van de Therapy deken?

Bucas Therapy Cooler, geeft de set 15 graden extra isolatie
Bucas Therapy Light, geeft de set 10 graden extra isolatie

Therapy Turnout Light: 0 tot +14 graden
Therapy Turnout 150: -10 tot +12
Therpy Turnout 300: -15 tot +10

 

4.8 Kan ik de Therapy deken testen?

Er zijn verschillende Bucas verdelers die een Bucas Therapy testdeken beschikbaar stellen. Neem contact op met één van deze Bucas verdelers met de vraag of er een deken beschikbaar is en vraag naar de mogelijkheden.

Bucas verdelers met een Bucas Therapy testdeken:

AVO Dier & Ruiter, Hulshorst
Drunens Ruiterhuis, Drunen
DocHorse, Schalkwijk
De Dijkgraaf, Ouddorp 
Het Gareel, Schijndel
It's Horsewear, Almere
Hypostore, Emmeloord
Joh. Bosgra BV, Hurdegaryp Friesland
Jambo, Langelo
Paardendekenwasserij Reeuwijk, Reeuwijk
Ruiterstad, Oirschot
Ruitersport Limburg (De Onderste Molen), 
Schinveld
Ruiter & Dier Zeeman, 
Winkel
Ruitersport de Vlashoeve, 
Koewacht
Ruitersportcentrum Kraaij, 
Nijkerk
Ruitershop Boxmeer, Boxmeer
’t Peerdewinkeltje, Veenendaal
Vlashoeve, Koewacht
Westrienen, Veenendaal
Zhaboo, Haaren

 

4.9 Mijn paard is dragend, kan ik de Therapy deken dan ook gebruiken?

Bij ons zijn geen nadelige ervaringen bekend. Bij twijfel overleg met jouw dierenarts.

 

4.10 Hoe moet ik de Therapy deken wassen?

Maximaal 40 graden, laten drogen aan de lucht en wij adviseren Bucas Rug Wash.

 

4.11 Werkt de Therapy ook als er een deken onder ligt?

De deken werkt het beste zo dicht mogelijk op de huid. Hoe meer afstand er tussen zit hoe minder de werking.

 

4.12 Mijn paard zweet eronder, is dat erg?

Door de bloedcirculatie stimulatie wordt het ook warmer onder de deken. Als het buiten warm is of als er warme dekens over heen gelegd worden kan dat resulteren in zweten van jouw paard. Dit is geen groot probleem want door de bloedcirculatie stimulatie kan jouw paard niet afkoelen of stijf worden. Wel adviseren wij bij hoge buitentemperaturen de Bucas Therapy light te gebruiken.

 

4.13 Kan de werking van de deken stoppen?

Nee, blijft altijd werken ondanks veelvuldig wassen of jaren gebruik. De deken is onbeperkt houdbaar.

 

4.14 Kan ik de Therapy Cooler of Light gebruiken als onderdeken?

Ja, dat kan. De Bucas Therapy deken heeft speciale bevestigingspunten (2 voor bij de hals, 2 achter bij de ogen van de bilkoorden) om aan de meeste Bucas dekens te kunnen bevestigen.

 

-Therapy Cooler, dan geeft de set 15 graden extra isolatie

-Therapy Light Cooler, dan geeft de set 10 graden extra isolatie

 

Met set wordt bedoeld een buitendeken (outdoor of stal) met een Bucas Therapy Cooler/Light als onderdeken.

 

4.15 Kan ik de deken ook onder een niet Bucas deken gebruiken?

Jazeker alleen wij weten niet of de bevestigingspunten ook werken bij andere merk dekens.