Brrr, heeft mijn paard het ook zo koud?

  • Geplaatst op
  • Door Bucas Redactie
Brrr, heeft mijn paard het ook zo koud?

Tijdens de koudere wintermaanden dragen wij als mens warme kleding, al dan niet meerdere lagen over elkaar. Niet het meest modieus, maar zo blijven wij wel goed warm. Zeker op stal of tijdens het rijden kan het behoorlijk koud zijn. Dit is vaak ook het moment dat de (dikke) paardendekens weer uit de kast tevoorschijn komen. Maar is dit wel een goede indicatie?

Om te bepalen of jouw paard het koud heeft moet je nooit uitgaan van je eigen gevoel, maar van de thermo neutrale zone. Deze zone geeft aan bij welke temperaturen jouw paard zich het meest comfortabel voelt. Wij mensen voelen ons (zonder kleding) het prettigst tussen de +28 en +30 graden. Terwijl paarden zich het prettigst voelen bij temperaturen variërend tussen de -5 en +15 graden. Dit is dus een enorm verschil.


Hoe bepaal je dan wanneer je een deken op doet? Want wat zegt een 100 grams gevoerde deken nou echt? Het aantal gram zegt enkel iets over het gewicht van de vulling. Verder zegt het niets over wat de deken precies doet qua bescherming/warmte. Daarom heeft Bucas bij iedere (buiten)deken de temperatuurmarges staan. Als je een gezond paard hebt mag je er dus vanuit gaan dat dit aansluit bij het gevoel van jouw paard.

 

Scheer je jouw paard regelmatig? Dan voelt jouw paard zich het prettigst bij temperaturen tussen de +10 en +20 graden. Als jouw paard ziek of oud is kan de thermo neutrale zone ook afwijken. Bij de meeste Bucas dekens kun je gemakkelijk een onderdeken bevestigen. Hierdoor vergroot je de temperatuurmarge van de deken. Hij biedt dan extra bescherming.


Het laatste waar je dan nog rekening mee dient te houden, is de daling van de gevoelstemperatuur. Als het keihard waait, regent of sneeuwt, dan kan deze iets dalen. Onze temperatuurmarges geven dus duidelijk aan welke deken je rond welke temperatuur het beste kunt, maar blijf je paard goed in de gaten houden.

 

In deze video legt Jacob van Bucas Nederland uit wat het verschil is tussen het koud hebben bij een mens, een ongeschoren paard en een geschoren paard: