Het scheren van je paard of pony in de winter

  • Geplaatst op
  • Door Bucas Redactie
Het scheren van je paard of pony in de winter

Het scheren van je paard of pony in de winter. Handige tips en tricks. Welke dekenmaat heb je nodig voor je geschoren paard? En hoe kies je de juiste Bucas winterdeken die bij jouw paard of pony past? Je leest het in deze blog!

Het scheren van je paard of pony
De zomer is voorbij en we gaan weer richting de herfst en winter waarin de dagen weer korter worden. Veel paarden zijn al begonnen aan hun wintervacht. Dit is een natuurlijke reactie van de paarden op de seizoenen maar voor paarden die regelmatig worden getraind kan dit ook leiden tot ongemak. Broeiende vachten en overmatig zweten kan leiden tot huidproblemen en jeuk bijvoorbeeld. Bezweette wintervachten blijven lang nat en op koude winterdagen kan het paard hierdoor kouvatten. In deze gevallen kan scheren een prima oplossing zijn!

Zelf scheren of iemand inhuren?
Voor het scheren van je paard kan je iemand inhuren die ervaring heeft met het scheren van paarden of je gaat zelf aan de slag! Voor het scheren van de grote delen van je paard, zoals het lijf en de hals, wordt veelal gebruik gemaakt van een grote scheermachine. Voor de benen, het hoofd en overige kleine vlakken + toiletteerwerkzaamheden wordt veelal gebruik gemaakt van een kleinere tondeuse.

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zo is het belangrijk dat je paard schoon, droog en zand-vrij is. Het beste is om je paard de dag voor het scheren alvast grondig te wassen en goed te laten drogen. Hierdoor komt je scheerapparaat makkelijker door de vacht en worden de messen niet sneller bot door bijvoorbeeld overtollig vuil en zand.

Daarnaast is het van belang dat je scheerapparaat en/of tondeuse klaar is voor gebruik. Het is belangrijk dat de messen scherp zijn. (Scheermessen kun je laten slijpen wanneer nodig). Het apparaat en de messen dienen schoon te zijn en het gebruik van olie is noodzakelijk om alles soepel te laten werken. Tussentijds maak je het apparaat en de messen ook even schoon van alle losse haren en breng je opnieuw olie aan.

Een schoon paard bij aanvang van het scheren en scherpe, goed geoliede messen en apparaat zorgen voor een optimaal, nagenoeg streep loos scheerresultaat! Na het scheren is het aan te raden je paard even lekker te wassen of in ieder geval grondig te poetsen om alle (kriebelende) losse haartjes te verwijderen.


Welke deken kies je voor je paard of pony?
Wanneer je paard geschoren is, heeft deze een deken nodig om hem/haar droog en warm te houden. Het is dus van belang dat je, voor aanvang van het scheren, alvast een goed passende deken(s) hebt aangeschaft voor je paard.

Twijfel je over de juiste dekenmaat? Meten is weten! In onderstaande instructievideo legt Jacob van Bucas Nederland uit hoe je de juiste dekenmaat bij je paard op meet.

Welke Bucas deken kies jij voor je geschoren paard?
Twijfel je welke Bucas deken het beste bij jouw paard of pony past? Gebruik dan zeker even de Bucas keuzehulp! Met de Bucas keuzehulp helpen we je, door middel van diverse vragen, tot het vinden van de juiste Bucas deken voor je paard of pony! Je kunt de Bucas keuzehulp vinden via de volgende link: https://www.bucasnederland.nl/keuzehulp/