Zo kies jij de juiste outdoor deken

  • Geplaatst op
  • Door Bucas Redactie
Zo kies jij de juiste outdoor deken

Het kan enorm lastig zijn om de juiste deken voor jouw paard uit te zoeken. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer.. Verschillende merken die diverse dekens aanbieden. Maar hoe kies je nu de juiste deken?
 

Wanneer je een deken uitzoekt, is het van belang dat je rekening houdt met een aantal factoren. Denk hierbij aan: geschoren/ongeschoren vacht, de leeftijd van het paard, hoe het paard gehouden wordt en natuurlijk de (gevoels)temperatuur.

Met name gevoelstemperatuur is een belangrijke factor. Een paard voelt zich namelijk het meest comfortabel bij temperaturen variërend tussen +15 en -5. Wanneer je paard geschoren is zal hij/zij zich doorgaans prettig voelen bij temperaturen variërend tussen +20 en +10.

 

Niet alleen de dikte van de vacht heeft invloed op de gevoelstemperatuur. Oudere paarden kunnen zichzelf lastiger warm houden door de lagere energie. Bij oudere paarden is het dus belangrijk om goed te kijken naar waar het paard behoefte aan heeft.

 

Dan nog het 'gramsdenken'.. Dit is een lastige theorie. Het aantal gram van een deken zegt vrij weinig over wat een deken precies doet. Dit zegt enkel iets over de dikte van de voering.

 

Bij Bucas kies je de juiste deken door te kijken naar de temperatuur marges die bij iedere Bucas (buiten)deken staat vermeld. Bepaal dus allereerst wat voor soort deken je zoekt. Denk aan: winterdeken, regendeken, zomerdeken, eczeemdeken. Als je eenmaal weet wat voor soort deken je zoekt, kun je gaan kijken naar de temperaturen waar tegen je je paard teven wilt beschermen. Je kunt bij iedere deken de temperatuur marges eenvoudig aflezen d.m.v. de temperatuur balkjes. Temperaturen die binnen het groene gebied van de balkjes vallen zijn de veilige marges, hiermee zit je altijd goed. In het rode gebied is de deken te warm en in het blauwe gebied te koud. De veiligheidsmarges (geel en oranje) geven een kleine veiligheidsmarge.

Wanneer je de temperatuur marges wilt vergroten (en daarmee het groene gebied), kun je gebruik maken van een onderdeken. Onderdekens geven de buitendeken extra isolatie.

 

Stel je hebt een Smartex Rain als buitendeken en een Bucas Quilt 150 met stay-dry als onderdeken: dan kun je de set (buitendeken met onderdeken) gebruiken van +14 tot -15 graden. 

 

Jacob van Bucas Nederland legt uit voor welke Bucas buitendeken, staldeken of onderdeken je nu het beste kunt kiezen: